Характеристика

Благодарение на своите уникални физични и механични свойства Maglite плоскостите покоряват нови пазари и намират широко използване в строително-облицовъчния сегмент.

Maglite отговаря на най-високото ниво на противопожаробезопасност А1 по европейската класификация (Евростандарт) и се отнася към група НГ (негорим материал). Материалът не се запалва при 800 °С и издържа на въздействие на открито горене до 240 минути в състав на сборни конструкции.

Състав на Maglite плоскост

Магнезиев оксид [MgO] (40%), Магнезиев хлорид [MgCl2] (35%), Дървесен чипс (15%), Перлит (вулканично стъкло) [SiO2] (5%), Мрежа от фибростъкло (1%), Свързване на композитни материали (4%).

Структура на Maglite

Maglite плоскости се състоят от 5 слоя:

  1. Лицев повърхностен слой
  2. Мрежа от фибростъкло
  3. Пълнеж (вкл. магнезий, перлит и дървесен чипс)
  4. Мрежа от фибростъкло
  5. Втори (заден) повърхностен слой

Стандартни размери за плоскости Maglite са: 1220 мм х 2440 мм (2.98 м2).

Свойства

Характеристики и свойства на Maglite

Характеристика/свойство Стойност
Плътност (г/см3) 0.8–1.05
Противоудърна якост (кJ/m2) 5–7
Якост при огъване (MPa) 15–22 (в зависимост от дебелината)
Надуване под действие на влага в % <0.3
Топлопроводност (W/m2 °C) 0.216
Шумоизолация (db) 29–47
Коефициент на поемане на влага в % <10

Тегло на Maglite плоскости

Дебелина (мм) 3 5 6 8 9 10 12 15 18 20
Тегло (кг) 9.8 16.4 19.6 26.2 29.5 32.7 39.3 49.1 58.9 65.6

Сравнения

Сравнителна характеристика на строителни материали

Свойства Maglite Гипскартон Шперплат / OSB Цимент
Пожароустойчив и негорим да не не да
Водо и влагоустойчив да не не да
Устойчив на мухъл да не не да
Устойчив на насекоми да не не да
Лак да да да да
Рязане – не изисква специални инструменти да да да не
Основа за полагане на тапети да да не не
Основа за полагане на фаянс, теракота и гранитогрес да не не да
Изолация – звукова и топлоизолация да не не да
Околната среда „Зелени“ и нетоксични да не не не
Силен и траен да не да да
Лек на тегло да да не не
Рециклиране да не не не

Сравнителна характеристика и описание на строителни облицовъчни материали

Свойства Maglite плоскости Гипсокартон OSB плоскости
Огнеупорност Клас А негорими. Слабо горим. Ако структурата не е от прахов вид, тогава са огнеупорни. Силно запалими и пожаро опасни.
Влагоустойчивост При поставяне на мостра във вода в течение на 100 дни, външният и вид не се променя. Не се разваля при влажно време и са наистина влагоустойчиви. Минимална само при зеления гипсокартон. Дървесината губи формата си, гние и се разслоява от вода. Панелите абсорбират влагата, която се съдържа във въздуха, след което се отлепва боята и други покрития. Завъждат се бръмбари и бактерии.
Дълготрайност Не се разваля нито вътре в помещенията, нито навън. Вътре в помещения лесно се разваля, а навън се разваля още по-бързо. Кратък срок на използване. Абсолютно неподходящ за външно използване. Лесно се разваля и има кратък срок за използване.
Възможност за използване на пневматичен пистолет При строителство с цел икономисване на работна сила и време може да се използва пневматичен пистолет. Лесно се реже и пробива. Не може да се използва нито пневматичен пистолет, нито обикновени пирони. При строителство с цел икономисване на работна сила и време може да се използва пневматичен пистолет.
Боядисване на чисто Може веднага да се боядиса с маслена боя. Превъзходен ефект на матова боя. Маслена боя се нанася върху хартиения слой. Предпазва от разрушаване. Добър ефект. Може веднага да се боядисва с маслена боя – много добър ефект.
Непосредствено налепване Може да се лепи без обработване. Може да се лепи върху хартиеният слой с цел предпазване от разрушаване. Може да се лепи само след нанасяне на лак.
Възможност за непосредствено слагане на керамични плочи Възможно. Много добре подхожда за обществени помещения. Невъзможно. Невъзможно.
Отделяне на прах Не е източник на прах. При разрушаване на предпазващия хартиен слой се замърсява въздуха с прах. Не е източник на прах.
Противодействие на микроорганизми и насекоми Не се поддават на въздействие от насекоми. Опити показват, че листове не биват нападани от вредители. Обикновено се считат за неподдаващи се на въздействие на насекоми, обаче хартиените слоеве не са такива. Развива мухъл и плесен. Дървесината е любимия продукт за хранене и място за обитаване на микроорганизми и насекоми.
Развива мухъл и плесен.
Отровност Абсолютно безвредни за здравето. Не съдържа азбест и вредни за здравето вещества. Може да възникне в хартиения слой при несъответна хигиена. Може да възникне при лоша хигиена.
Екологичност Екологично чист продукт. Не замърсява въздуха и околната среда. Прахът от листовете замърсява въздуха. Могат да възникнат проблеми с дихателните органи. Разрушават околната среда. Използват се все по-рядко.

Сравнителна таблица на всички нива на Maglite плоскости

Сравнение Клас E+ (Високо качество) Клас A (Стандартно качество) Клас B (Ниско качество)
Суровини и материали Магнезиев оксид (дейност 85%), магнезиев хлорид, дървен чипс, перлит, ниско-алкална мрежа от фибростъкло. Магнезиев оксид (дейност 80%), магнезиев хлорид, дървен чипс, перлит, ниско-алкална мрежа от фибростъкло. Магнезиев оксид (състав 75%), магнезиев хлорид, стърготини, перлит, високо-алкална мрежа от фибростъкло.
Процес Подбор на суровини, коефициент на материала, пяна, формоване, отделяне от формите (24 часа), почистване, естественно съхнене (28 дни), за доставка. Подбор на суровини, коефициент на материала, пяна, формоване, отделяне от формите (12 часа), почистване, естественно съхнене (10 дни), за доставка. Подбор на суровини, коефициент на материала, пяна, формоване, отделяне от формите (8 часа), почистване, естественна поддръжка (5 дни), за доставка.
Дозировъчно изчисление В строго съответствие с всяка партида от състава на суровините и съдържание, в партиди, количествено, претегляне, последователни съставки. Според съставки в партиди, последователно дозиране. Същите съставки, суровини, еднократна инвестиция.
Частични промени Регулиране в съответствие с резултатите от изпитването на всяка партида. Стандартна формула с малки промени. Без промени.
Мрежа от фибростъкло Ниско алкална мрежа от фибростъкло (7×7). Алкална мрежа от фибростъкло (6×6). Високо-алкална мрежа от фибростъкло (4×4).
Пълнител Дървесен чипс, перлит, варовик, пепел или талк на прах. Трески, перлит, варовик, пепел или талк на прах. Стърготини, перлит, слама и люспи.
Метод на смесване Разбърква се и се отделя три поседователи пъти за получаването на краината смес. Първо смесване на суспензията, после разбъркване на суспензита с миксер, добавя се запълващ материал като втори смесване. Високоскоростен миксер, един или повече миксери с формоваща машина, всичко се разбърква веднъж.
Процес на оформяне Матирано покритие на суспензията, повърхността на маса в пулпа, и четири слоя от ниско-алкална мрежа от фибростъкло. Подравняване на дървесна маса, ниво, два пласта от алкална мрежа от фибростъкло, слой от нетъкан плат. Два пласта мрежа високо-алкално фибростъкло, слъри покритие и слой от нетъкан плат.
Сваляне на формите и консервация 24 часа в калъп 28 дни за съхнене. 12 часа в калъп 10 дни за съхнене. 8 часа в калъп, 5 дни за съхнене на плоскоста.
Шлифоване Шлифоване и заглаждане на плоскостите. Без шлифоване само заглаждане. Без шлифоване само заглаждане.
Точност Компютърен контрол на рязане, дебелината грешка на ± 0.1 мм, дължина и ширина грешка на ± 1 мм. Компютърен контрол на рязане, дебелината грешка на ± 0.2 мм, дължина и ширина грешка на ± 3 мм. Ръчно рязане, дебелина възможно отклонение ± 0.8 мм, дължина и ширина на ± 15 мм.
Тест Строги записи във фабриката, за да гарантират, че всяка партида от даден продукт може да бъде проследено. Записи във фабриката, за да се гарантира, че всяка партида от даден продукт може да бъде проследена. Форма на данни от извършените проверки, не могат да бъдат проследени.
Химичен анализ Пълен химически анализ всички суровини се тестват Пълен химически анализ всички суровини се тестват Без химически анализ, без проверка на суровини.
Изпълнение Превъзходно Добро Лошо
Сфери на приложение Луксозни хотели, офис сгради, вили, жилищни сгради, стени, таван, етаж и т.н. Преградни стени тавани противопожарни врати. Противопожарни врати.
Срок на годност 50 години 20 години 5 години

Препоръчвани дебелини на Maglite, в зависимост от прилагането им

Тип на прилагане Дебелина (мм)
3 5 6 8 10 12 15 18 20
Облицовка на фасади и топлоизолация не не да да да не не не не
Покривни работи не не не да да да не не не
Парапети и прегради. Вътрешна облицовка не не не да да да да не не
Тавани не да да не не не не не не
Основа за керамични плочки и за бани не не да да да да не не не
Основа за декоративна облицовка да да да да не не не не не
Огнеупорни и изолационни прилагания не не не да да да да да не
Основа за подове не не не не не да да да да
Кофраж не не не не да да да не не